REHBERLİK SERVİSİNİ TANIYALIM

REHBERLİK NEDİR?

Bireyin,

Ø  kendini tanıması

Ø  problemlerini çözebilecek duruma gelmesi

Ø  yeteneklerini geliştirmesi

Ø  çevresiyle uyum içinde olması için o alanda eğitim görmüş uzman kişilerce yapılan psikolojik yardım olarak tanımlanan "Rehberlik Çalışmaları" rehberlik uzmanı (psikolojik danışman) tarafından yürütülmektedir.

Bu alanda eğitim görmüş çalışanların verdikleri hizmetlere de psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetleri denmektedir.

REHBERLİK SERVİSİ NEDİR?

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık hizmeti; bireyin kendini tanıması, gerçekçi kararlar alabilmesi, potansiyelini ve yaşam becerilerini geliştirebilmesi, sorunlarla baş edebilmesi amacıyla

Kişisel & Sosyal Alan,

Eğitsel Alan,

Meslekî Alanlarda

bireysel veya grup çalışmaları olarak sunulan profesyonel hizmetlerdir.

Öğrencilerimin gelişim dönemlerini dikkate alarak, sorun ortaya çıkmadan ya da büyümeden önleyici ve geliştirici çalışmaların önemlidir. Bu yüzden sorun olsa da olmasa da bireysel ve grupla çalışmalar yapılmaktadır. Yani Rehberlik Servisimiz sadece sorun yaşayan öğrenci ve ailelerin ziyaret ettiği bir yer değildir. Öğrencilerimin kendine güvenli, iç denetim sahibi, neden-sonuç ilişkileri kurabilen, problem çözme becerileri yüksek, kişilik gelişimi sağlıklı bireyler olabilmeleri sürecinde destek, alternatif çözüm yollarını görebilecek şekilde bakış açılarını genişletebilmeleri adına rehberlik servisi olarak gerekli yardımları yapma çabasındayız.

Çalışmalarımızı Yaparken Dikkate Aldığımız İlkeler:

Ø  Her birey seçme özgürlüğüne sahiptir.

Ø  İnsana saygı esastır.

Ø  Rehberlik hizmetlerinde gönüllülük esastır.

Ø  Rehberlik hizmetlerinde kişiye özel sorunlarda gizlilik esastır.

Ø  Rehberlik hizmetleri ilgililerin işbirliği ile yürütülür ve Rehberlik hizmetleri tüm öğrencilere yöneliktir.

Ø  Rehberlik hizmetlerinde bireysel farklılıklara saygı esastır.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisinin Amaçları:

Ø  Verimli çalışabilmek ve boş zamanları değerlendirmelerinde bireylere yardımcı olmak.

Ø  Üst eğitim kurumlarını ve meslekleri tanıtmak.

Ø  Öğrencilerin hayata bütünsel olarak bakabilmelerini sağlamak.

Ø  Amaç belirleme, karar verme, kendine yönelik gerçekçi benlik algısına sahip olma, özgüven kazanma sürecinde öğrenciye rehberlik etme.

Ø  Ülkemizde ve yurt dışında var olan mevcut iş olanaklarını ve eğitim fırsatlarını öğrencilere aktarma ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olma.

Ø  Öğrencilerin çeşitli sorunlarının çözümünde yardımcı olmak.

Ø  Temel iletişim becerilerini öğrencilere kazandırmak.

REHBERLİK SERVİSİNDE HANGİ HİZMETLER SUNULMAKTADIR?

Ortaokul ve lise, ergenlik döneminin içinde yer aldığı önemli bir dönemi kapsamaktadır.

Bu dönemde birey; fiziksel, duygusal ve zihinsel pek çok değişim geçirmektedir.

Ortaöğretimde sunulan rehberlik hizmetleri bu doğrultuda şekillenmektedir.

Arkadaş İlişkileri,

Ders Başarısı,

Aile ile Olan İlişkiler,

Kendini Tanıma,

Kendini Rahat İfade Edebilme,

Sınav Kaygısı,

Ders Çalışma Yöntemleri,

Karar Verme Becerileri,

YGS, LYS Sınav Sistemi ve Tercih Süreci

Ergenlik Dönemi Problemleri,

Diğer Psikolojik, Eğitsel veya Mesleki konularda rehberlik servisine öğrencilerimiz ve siz velilerimiz başvurabilirsiniz.

Okulumuzda bulunan rehberlik ve psikolojik danışma servisine ihtiyaç duyduğunuz her konuda başvurabilirsiniz.
Bu konuların bazıları;

• Kimseye anlatamadığınız fakat birileriyle paylaşmak gerekliliği hissettiğiniz duygu ve düşünceleriniz olduğuna inanıyorsanız,
  • Günlük hayatta karşılaştığınız problemlerle baş etmek için ihtiyaç duyulan becerileri kazanmanın yollarını öğrenmek istiyorsanız,
  • YGS, LYS ve DGS gibi sınavlar hakkında bilgi almak istiyorsanız,
  • Ders çalışma alışkanlıklarının nasıl olduğunu öğrenmek istiyorsanız,
  • Başarısızlık nedenlerinizi anlamak istiyorsanız,
  • Çekingenim. Biraz daha girişken olmak istiyorum diyorsanız,
  • Toplum karşısında konuşmaktan çekiniyorsanız,
  • Moraliniz bozuk, aklınız karışık ve bu nedenle biriyle konuşmak istiyorsanız,
  • Sınav kaygısı yaşıyorsanız,
  • Okula ve ortama uygum sağlamakta zorluk yaşıyorsanız,
  • Arkadaşlık ilişkilerinde problem yaşıyorsanız,
  • Kendinize uygun bir arkadaş bulamıyorsanız,
  • Aile içinde problem yaşıyor ve bu konuda biriyle konuşmak istiyorsanız,
  • Hedef belirlemede ve meslek seçiminde destek istiyorsanız,
  • Karar vermede zorluk yaşıyorsanız, karar verme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız,
  • Zamanı etkili şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenmek istiyorsanız,
  • Özgüveninizi geliştirmek istiyorsanız,
  • Problem çözme yöntemlerini öğrenmek istiyorsanız,
  • Öfkeli ve öfkenizi yönetme becerisini geliştirmek istiyorsanız,
  • Başkasına paylaşamadığınız sorunlarınız varsa,
  • Kendinizi geliştirmek, gerçekleştirmek ve ihtiyaç duyduğunuz konularda, ihtiyaç duyduğunuz anda görüşmek için rehberlik servisine başvurabilirsiniz.

UYGULANAN TEST VE ENVANTERLER NELERDİR?

Öğrencilerimize kendilerini tanımalarına yardımcı olmak, onları yetenek ve ilgileri doğrultusunda uygun bir mesleğe yöneltmek, sorunları saptamak ve sorunlarına uygun olan hizmeti belirlemek amacıyla çeşitli test ve anketler uygulanmaktadır.

• Akademik Benlik Kavramı Ölçeği
  • Devamsızlık Nedenleri Anketi