Makine ve Tasarım Teknolojisi Alanı

16.11.2014 12497

Metal ve makine sanayisi dünyada hızla gelişen, pazar payı artan ve rekabet koşulları ağırlaşan bir sektör olmaktadır. Dolayısıyla metal makine sektörü sürekli gelişim gösteren, kendini yenileyen, araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık veren bir sanayi dalı olma durumundadır.

Makine teknolojileri ana sanayisi ve yan sanayisi, ülkelerde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Üretime yönelik bir sektör olduğu için de ülke ekonomilerine büyük oranda katkı sağlamaktadır. Ülkemizde bu sektörde kalifiye eleman ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir.

Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda aşağıdaki dallar yer almaktadır.

• Bilgisayarlı Makine İmalatı
  • Endüstriyel Kalıp
  • Makine Bakım Onarım
  • Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
  • Bilgisayar Destekli Endüstriyel Modelleme
  • Tıbbi Cihaz Üretimi
  • Endüstriyel Ürünler Tasarımı
  • Değirmencilik
  • Savunma Mekanik Sistemleri
  • Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
  • Bilgisayarlı Makine İmalatı

Bilgisayar Destekli Makine Ressamlığı
Bu programı tamamlayan öğrenciye aşağıdaki ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

• Çeşitli makine ve mekanizmaların montaj resimlerini çizme
  • İz düşüm, ara kesit ve açınım resimleri çizme
  • Bilgisayar destekli çizim ve tasarım programında katı modellemeler ve animasyonlar yapma
  • Bilgisayarda parça çizimleri yapma
  • Makine parçaları ve makine elemanları üzerinde meydana gelen kuvvet, moment ve dayanımları hesaplama
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak farklı kalıpların tasarımı yapma

Bilgisayarlı Makine İmalatı

• İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak imalat işlemlerinde kullanılan el aletleri ve takım tezgâhlarını kullanarak ileri düzeyde iş parçalarının üretimini yapma
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak TS, ISO ve DIN Standartları’na uygun olarak standart makine elemanlarını çizme, yataklama elemanlarını çizme, dişli çeşitlerini çizme, cisimlerin ara kesit ve açınımlarını çizme, makine ve mekanizmaların detay ve komple resimlerini çizme
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak CAD programları ile iki boyutlu çizimler yapma, katı ve yüzey modeller çizme, montaj unsurları arasına ilişki atama ve hareket verme, katı ve yüzey modellerden görünüşler elde etme
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak makine parçalarının CNC torna ve freze tezgâhlarında elle programlama ile üretimini yapma
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak makine ve mekanizmaların detay ve montaj resimlerinin çizimini yapma
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak Bilgisayar Destekli Tasarım ve Üretim programları (CAD/CAM) ile makine parça resimlerini çizme, NC kodlarını çıkarma ve CNC tezgâhlarında üretimini yapma
  • Bilgisayar destekli tasarım programlarında (CAD) makine ve mekanizma parçalarının katı modellerini çizme, montajlarını oluşturma ve teknik resimlerini çıkarma
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak geleneksel olmayan yenilikçi imalat yöntemleri ile tasarım ve üretim yapma
İŞ BULMA İMKANLARI

Bilgisayarlı makine imalatçısı; makine-resim-konstrüksiyon mezunları kamu ve özel sektör fabrikalarında teknik bürolarında, üretim atölyelerinde veya kalite kontrol ünitelerinde değişik ünvanlarda görev alırlar. Teknik büroda çalışanlar, endüstri meslek lisesi mezunları ile makine mühendisleri arasındaki köprüyü oluştururlar.

Ayrıca her türlü makine imalatı yapan fabrikalarda, atölyelerde, otomotiv sektöründe, gemi makinelerinde, talaşlı imalatta, makine bakım ve onarım ve montaj işlerinin yapıldığı  işletmelerde çalışabilirler. İşletmelerin kalite - kontrol çalışmalarının yapıldığı laboratuvar ortamlarında çeşitli  ölçme ve kontrol cihazları kullanarak  görev alabilirler. Mezun olan öğrenciler çeşitli makinelerin veya makine parçalarının imal edildiği işyerlerinde çalışabilecekleri gibi bu alanda atölye açma imkanına sahip olurlar. Kısacası bu programdan mezun olanlar kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara elemanı olarak çalışırlar.

Liseden mezun olduktan sonra;

SEÇEBİLECEĞİNİZ ÖNLİSANS BÖLÜMLERİ NELERDİR?

• Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi
  • Tekstil ve Halı Makineleri
  • Üretimde Kalite Kontrol
  • Ambalaj Tasarımı

SEÇEBİLECEĞİNİZ LİSANS BÖLÜMLERİ NELERDİR?

• Biyomedikal Mühendisliği (M.T.O.K.)
  • Endüstriyel Tasarım Mühendisliği (M.T.O.K.)
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği (M.T.O.K.)
  • Makine Mühendisliği (M.T.O.K.)
  • Mekatronik Mühendisliği (M.T.O.K.)
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği (M.T.O.K.)
  • Otomotiv Mühendisliği (M.T.O.K.)

02-01-202402-01-202402-01-202402-01-2024

Makine ve Tasarım Teknolojisi alanı tanıtım videosunu görüntülemek için tıklayınız.